Kopitnik

35 km

885 m

2h 30 min

Za izhodišče sem si tokrat izbral kar Laško. Avto pustimo na parkirišču pred zdraviliščem. V središču mesta prečkamo most in se po izredno strmi asfaltni cesti odpravimo proti Šmihelu. Po dobrem kilometru se asfalt konča, nadaljujemo po makadamu proti Kuretnu. Levo se odcepi asfaltna cesta proti dolini, mi pa nadaljujemo naravnost, po makadamu. Makadam se čez dober kilometer konča, nadaljujemo po kolovozu, kakih petsto metrov proti Trnovem hribu, kjer se nadaljuje kot solidna makadamska cesta. Ta se kmalu razcepi, nadaljujemo po levi cesti proti Sedražu. Cesta kmalu preide v asfalt. Od tu naprej si eden za drugim slede zaselki Belovo, Brdce in Marno. V slednjem zavijemo blago levo, na križišču se v bistvu držimo srednje ceste, ki pa ni glavna in nadaljujemo v smeri Turje. Od tu naprej si izposojam opis kar iz Strmih kolesnic.

Vzpon

"Na križišču (6) v središču vasi zavijemo levo in nadaljujemo po klancu mimo cerkve Sv. Štefana do odcepa (7). Tu se držimo naravnost, desni, makadamski odcep gre v smeri kažipota za Kupčo vas. V strmem vzponu prikolesarimo do naslednjega križišča (8), kjer gremo levo, v smeri kažipota za Kopitnik. Nadaljujemo do bolj položnega odseka, ki se prične slab kilometer naprej. Sledi bolj valovit teren, po katerem se vozimo malo gor, malo dol. Mimo vikendov na desni se srednje strmo povzpnemo do križišča (9), kjer je tabla za Kopitnik 20 min. oziroma dva kilometra. Tu je še odcep za domačiji Primošč in Savinc. Na tem razcepu gremo naravnost. Zapeljemo se v asfaltni klanec in naslednji kilometer prekolesarimo v neenakomernem, precej strmem vzponu. Pridemo na sedelce (820) (10), kjer je asfaltni odcep za lovsko kočo, ki gre naravnost (na kartah je vrisan kot kolovoz). Tu zavijemo desno in naprej po asfaltni cesti, ki nas mimo vikendov in po strmem klancu pripelje na izravnavo. Tu je križišče (11), na katerem zavijemo levo, v smeri kažipota za Kočo in Kopitnik. Cesta, ki drži naravnost, pelje v Gore. Po makadamski gozdni cesti se peljemo mimo koče do parkirišča. Nadaljujemo po kolovozu in po položnem klancu navzgor. Nekaj sto metrov naprej se na jasi pri smreki in vikendu kolovoz razcepi (12). Levi, najbolj zvožen krak, ki vodi rahlo navzdol, je slep. Desni odcep je markirana pot v Zidani Most. Srednji, ki je markiran in označen s kažipotom za Vrh, je pravi. Nadaljujemo po srednjem, ki gre po ravnem, vse do odcepa markirane poti na levi. Kolovoz, ki pelje naravnost, se malo naprej konča in nadaljuje s pešpotjo, ki prav tako vodi na vrh Kopitnika, a je za kolesarjenje manj primerna. Pot se začne v gostem smrečju. Nekaj metrov po ozkem, strmem kanalu moramo peš, potem pa v srednje strmem, a tehnično zahtevnem vzponu (mestoma do V 5) po ozki poti nadaljujemo na neizraziti vrh Kopitnika (910m) (13)." Na sam vrh lahko kolo samo prinesemo, hribolazcem v pomoč so tu pritrjene jeklenice. S precej prepadnega vrha se ponuja lep razgled na spodnjo Savinjsko dolino.

 

Povratek

Po isti poti se vračamo do Turja, kjer zavijemo levo proti Čreti, Klenovem in Rimskim Toplicam (označeno). V Rimskih Toplicah zapeljemo preko edinega mosta na drugi breg Savinje in zavijemo levo. Nadaljujemo kak kilometer po makadamu na levem bregu Savinje, nato pa po asfaltni cesti do Laškega.

 

Komentar

Lahka popoldanska tura, najzanimivejši je vsekakor vzpon na sam vrh Kopitnika in čudoviti razgledi na Savinjsko dolino.

zemljevid

povezava na gps-tour.info