Čreta iz Braslovč

32 km

793 m

2h 25 min

Avto pustimo v Braslovčah, na parkirišču pod občino. Od tu zapeljemo kar po cesti, ki s parkirišča pelje naravnost proti cerkvi. Pred cerkvijo zavijemo na levo in v klanec. Prečkamo glavno cesto za Letuš, in nadaljujemo naravnost po asfaltni cesti mimo Braslovškega kozolca.

Dobravlje

Sledimo oznakam za Braslovško jezero. Ko prispemo do jezera, se držimo desno. Ceste je kmalu konec, zato nadaljujemo kar po pešpoti ob jezeru, kar je pravi užitek. Kar prehitro je pešpoti konec in že smo na makadamu. Tu se držimo desno in kot bi trenil se znajdemo na asfaltni cesti. Na križišču zavijemo levo, po zgornji cesti. Vzporedna glavna gre sicer v isto smer, a je leva na pogled manj prometna in kot taka bolj primerna. Na naslednjem križišču v zaselku Podvrh zavijemo levo in v hrib. Po par kilometrih umirjenega klanca je lepo označeno križišče. Na desno gre cesta za Nazarje, mi pa zavijemo levo proti Dobravljam. Ko prispeš v Dobravlje, se cesta razcepi. Leva gre navzdol v vas, desna, ožja cesta pa pelje proti Čreti. Tu krenemo desno in se stalno držimo asfaltne ceste, ki se konča malo pred kmetijo Destovnik, kjer stoji tudi kapelica. Za Čreto je potrebno zaviti desno. Po vseskozi lepo označenem makadamu, bolj na gor kot na dol, prispemo do “večjega” križišča. Levo, po gozdni stezi se spustiš proti kmetiji in Domu na Čreti (870m), cesta naravnost pa se nadaljuje v dolino proti Vranskem.

Povratek

Po isti poti se vrnemo do kapelice pri kmetiji Destovnik, tu pa nadaljujemo po slabem makadamu v dolino proti Šmartnem. Od makadamske ceste se večkrat odcepi pešpot proti gradu Žovnek. Te bližnjice izgledajo sicer mikavno, a si jih pustim za kdaj, ko ne bom sam. Ko v Šmartnem prispemo v dolino, na križišču zavijemo levo in po lepem ozkem asfaltu pod gradom Žovnek nadaljujemo do Žovneškega jezera. Vožnja ob jezeru je vsled čudovite pokrajine sproščujoča. Kaj kmalu se znajdemo pri sklopu večjih zgradb, ki spominjajo na nekakšen propadli kolhoz. Tu zavijemo desno, po drevoredu. Na koncu drevoreda zavijemo levo na glavno cesto proti Rakovljam in Braslovčam, kjer je naš cilj, oziroma bolje rečeno, kjer nas čaka avto. Možen je tudi povratek po pešpoti: pod Domom je cesta proti Vranskem – ko se spustiš od Doma v dolino, še preden prideš na cesto zaviješ levo na gozdno cesto proti kmetiji Podpečan. Tam se gozdna cesta konča in nadaljuje pešpot.

Komentar

Simpatičen popoldanski izlet. Če bi si za povratek namesto udobne makadamske ceste izbral kakšno od pešpoti proti Žovneškem jezeru, bi bila zgodba verjetno precej drugačna.

zemljevid

povezava na gps-tour.info